MONTBAU

 

Hi ha dues teories sobre l'origen del nom de Montbau. La primera i mes fiable, conta que es un nom inventat a partir dels termes mont (muntanya) i bau (paraula alemanya que significa casa), jugant amb el moviment arqutectònic alemany Bauhaus. La segona, afirma que podria derivar d'una deformació del mot Gombau, nom que rebia una torre que hi havia a Horta a l'epoca medieval.

Antigament, aquesta àrea al peu de la serra de Collserola estava practicament deshabitada i coberta per vegetació frondosa, només comptava amb alguna masia dispersa. De fet encara el 60% de la seva superfície segueix estant ocupat per la vegetació.

Cap al segle XIX, alguns burguesos de la ciutat van començar a edificar aquí la seva segona residència per gaudir de les vistes de Barcelona. Però no va ser fins mitjans del segle XX que aquest barri va començar a prendre la forma que té actualment.

L'onada migratòria que va rebre Barcelona a partir dels anys 50 va accelerar el creixement de la ciutat i va afavorir la creació dels nous barris, com Montbau.

Entre 1957 i el 1965, el Patronat Municipal de l'Habitatge va impulsar la urbanització d'aquesta àrea amb la idea de crear-hi blocs residencials amb zones enjardinades.

El projecte de la 1ª fase va ser encarregat a Xavier Subias i Fages, Gillem Giràldez i Dávila i Pere López i Iñigo, prestigiosos arquitectes de l'època, aquest constava de 1300 pisos. A la plaça d'aquest primer sector, actualment l'explanada de Montbau, hi ha un agran escultura del Marcel Martí Badenas en mig de l'estany.

L'any 1961 es projectà una 2ª fase, encarregada al grup Baldrich (Manuel Baldrich i Tibau, Antoni Bonet i Castellana, Pere López i Iñigo i Josep Soteras i Mauri) on es va doblar la densitat de vivendes i van definir una trama urbana mes tancada amb places rectangulars limitades per blocs en L. El conjunt de vivendes unnifamiliars de la part mes alta va ser projectat posteriorment per l'aquitecte Joan Bosch i Agustí. En 1963 i després de que l'arquitecte suis Charles Édouard Jeanneret-Gris conegut com Le Corbusier, ja molt gran, va rebutjar l'encarrec, es va cel·lebrar un concurs per construïr l'esglesia de Montbau que van guanyar els arquitectes Vayreda i Montguió. Montbau es troba entre la Ciutat Sanitària de la Vall d'Hebrón i de les Llars Mundet i constitueix una peça de la sèrie de novetats urbanístiques que modernament han transformat l'aspecte d'aquesta vall de la perifèria de Barcelona.

 

 

MES A:

 

http://totmontbau.blogspot.com/

 

http://www.veinsmontbau.org/